Saltu al enhavo

Charles Kingsley

El Vikipedio, la libera enciklopedio
Charles Kingsley
Persona informo
Naskiĝo 12-an de junio 1819 (1819-06-12)
en Devon
Morto 23-an de januaro 1875 (1875-01-23) (55-jaraĝa)
en Devon
Tombo Abatejo Beaulieu Redakti la valoron en Wikidata vd
Religio Eklezio de AnglioAnglikanismo vd
Lingvoj angla vd
Ŝtataneco Unuiĝinta Reĝlando de Granda Britio kaj Irlando Redakti la valoron en Wikidata vd
Alma mater King's College
Kolegio Magdaleno
Bristol Grammar School (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata vd
Subskribo Charles Kingsley
Familio
Patro Charles Kingsley (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata vd
Gefratoj Henry Kingsley (en) Traduki, Charlotte Kingsley Chanter (en) Traduki kaj George Henry Kingsley (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata vd
Edz(in)o Frances Kingsley (en) Traduki (1844–) Redakti la valoron en Wikidata vd
Infanoj Lucas Malet (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata vd
Profesio
Okupo kleriko
universitata instruisto
verkisto de porinfana literaturo
romanisto
historiisto
verkisto
poeto Redakti la valoron en Wikidata vd
Laborkampo Literaturo, literaturo por infanoj kaj junuloj, poezio kaj historio Redakti la valoron en Wikidata vd
vd Fonto: Vikidatumoj
vdr

Charles Kingsley (12a Junio 1819 – 23a Januaro 1875) estis pastro de la Eklezio de Anglio, universitata profesoro, historiisto kaj romanisto. Li estas ĉefe asociata kun la areo de la nuna Sud-okcidenta Anglio kaj nordorienta Hampshire. Li estis amiko kaj korespondanto kun Charles Darwin.[1]

La intereso de Kingsley en historio montriĝas en kelkaj verkoj, kiaj The Heroes (1856), porinfana libro pri Greka mitologio, kaj kelkaj historiaj romanoj, el kiuj la plej bone konataj estas Hypatia (1853), Hereward the Wake (1865) kaj Westward Ho! (1855, kiu grandparte disvolviĝas en la eta fiŝista vilaĝo Clovelly).

Bibliografio

[redakti | redakti fonton]
Statuo de Charles Kingsley ĉe Bideford, Devon (UR)
  • Yeast, novelo (1848)
  • Saint's Tragedy, teatraĵo
  • Alton Locke, novelo (1849)
  • Twenty-five Village Sermons (1849)
  • Cheap Clothes and Nasty (1850)
  • Phaeton, or Loose Thoughts for Loose Thinkers (1852)
  • Sermons on National Subjects (1a serio, 1852)
  • Hypatia, novelo (1853)
  • Glaucus, or the Wonders of the Shore (1855)
  • Sermons on National Subjects (2a serio, 1854)
  • Alexandria and her Schools (I854)
  • Westward Ho!, novelo (1855)
  • Sermons for the Times (1855)
  • The Heroes, Greek fairy tales (1856)
  • Two Years Ago, novelo (1857)
  • Andromeda and other Poems (1858)
  • The Good News of God, predikoj (1859)
  • Miscellanies (1859)
  • Limits of Exact Science applied to History (Inaugural lectures, 1860)
  • Town and Country Sermons (1861)
  • Sermons on the Pentateuch (1863)
  • The Water-Babies (1863)
  • The Roman and the Teuton (1864)
  • David and other Sermons (1866)
  • Hereward the Wake: "Last of the English", novelo (London: Macmillan, 1866)
  • The Ancient Régime (Lectures at the Royal Institution, 1867)
  • Water of Life and other Sermons (1867)
  • The Hermits (1869)
  • Madam How and Lady Why (1869)
  • At Last: a Christmas in the West Indies (1871)
  • Town Geology (1872)
  • Discipline and other Sermons (1872)
  • Prose Idylls (1873)
  • Plays and Puritans (1873)
  • Health and Education (1874)
  • Westminster Sermons (1874)
  • Lectures delivered in America (1875)
  1. Hale, Piers. "Darwin's Other Bulldog: Charles Kingsley and the Popularisation of Evolution in Victorian England." Science & Education 21, no. 7 (2012): 979. URL-http://faculty-staff.ou.edu/H/Piers.J.Hale-1/DARWIN'S%20OTHER%20BULLDOG%202011.pdf. 3a paĝo de PDF.

Referencoj

[redakti | redakti fonton]

Eksteraj ligiloj

[redakti | redakti fonton]