La 13 martiroj de Arad: Malsamoj inter versioj

El Vikipedio, la libera enciklopedio
[nekontrolita versio][nekontrolita versio]
Enhavo forigita Enhavo aldonita
1
Neniu resumo de redakto
Linio 18: Linio 18:


== La ekzekuto ==
== La ekzekuto ==
<!--[[Kép:Aradi_obeliszk.JPG|thumb|left|A vesztőhelyen 1881-ben felállított obeliszk]]
A tábornokok a [[világosi fegyverletétel]] után kerültek orosz fogságba, akik - noha ígéretet tettek az ellenkezőjére - foglyaikat némi habozás után átadták az osztrákoknak.

Felix Schwarzenberg miniszterelnök utasítására, [[Ferenc József]] jóváhagyásával hadbíróság elé állították, halálra ítélték és kivégezték a 13 magyar hőst. A hadbíróságot Karl Ernst törzshadbíró vezette. Az ítéleteket [[Julius Jakob Haynau]]hoz mint Magyarország teljhatalmú kormányzójához kellett fölterjeszteni megerősítésre. Valamennyi tábornokot kötél általi halálra ítélték, annak ellenére, hogy például Dessewffynek szabad elvonulást ígértek a fegyverletétele előtt. Dessewffy, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József ítéletét Haynau „kegyelemből” golyó általi halálra változtatta. A 13-ak ítéletét október 6-án – szándékosan a bécsi forradalom és [[Latour]] császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján – hajtották végre, ami ezért a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyászünnepe.

Ugyanezen a napon végezték ki [[Budapest|Pest]]en az [[Újépület]]ben gróf [[Batthyány Lajos]] volt miniszterelnököt. Kivégzése helyén áll ma a Batthyányi-örökmécses.

Előzőleg azonban már [[augusztus 22]]-én felakasztották [[Ormai Norbert]] ezredest, majd [[október 25]]-én agyonlőtték [[Kazinczy Lajos]] ezredest (őt emlegetik néha a 14. aradi vértanúként). [[Lenkey János]] tábornokot azért nem végezték ki, mert a börtönben megtébolyodott; ő néhány hónappal később az aradi kazamatában halt meg.


[[Kép:Lázár Vilmos.jpg|right|thumb|Aradi vértanúk emlékműve, az [[aradi Szabadság-szobor]]]]

== Utcanevek, emlékművek ==
[[Október 6]]. nemzeti ünnep.

A nemzet emlékezete az aradi hősöket számos formában őrzi. [[Budapest]]en a [[Budapest XXI. kerülete|XXI. kerületben]] van ''Aradi vértanúk útja'', az [[Budapest V. kerülete|V. kerületben]] ''Október 6. utca'', és több nagyvárosban valamennyi vértanúról utcát neveztek el.

Emlékművük áll például [[Pusztavacs]]on.






Kiel registrite je 07:33, 7 okt. 2006

La 13 martiroj de Arad estas komuna nomo por tiuj 13 hungaraj militistaraj gvidantoj (preskaŭ ĉiu estis generalo), kiuj batalis en la hungara liberecbatalo de 1848-49 kaj kiujn ekzekutis la aŭstra potenco la 6-an de oktobro, en Arad.

Aradi vértanúk
Aradi vértanúk

La martiroj

La ekzekuto