Chavela Vargas

El Vikipedio, la libera enciklopedio
Salti al navigilo Salti al serĉilo
Chavela Vargas
Chavela Vargas y La Banda de Tlayacapan..jpg
Persona informo
Naskiĝo 17-an de aprilo 1919 (1919-04-17)
en San Joaquín
Morto 5-an de aŭgusto 2012 (2012-08-05) (93-jara)
en Cuernavaca
Mortokialo kardivaskulsistema malsano
Lingvoj hispana
Ŝtataneco Meksiko
Okupo
Okupo surstrata artisto • kantistomuzikisto • filmaktoro • diskografa artisto
Wikidata-logo.svg
Information icon.svg
vdr

María Isabel Anita Carmen de Jesús VARGAS Lizano, konata kiel Chavela Vargas [ĉaBela BARgas] (San Joaquín, Heredia, Kostariko, 17a de aprilo 1919 - Cuernavaca, Meksiko, 5-a de aŭgusto 2012),[1]​ estis meksika kantistino devena el Kostariko. Ŝi estas konsiderata grava figuro kaj tre pekuliara de la muzika stilo "ranchera" [ranĈEra]. Ŝi ricevis la Premion Grammy al la Muzika Elstareco de la Akademio de la Sciencoj kaj Artoj de la Registrado en 2007.[2]​ Ŝi estis inspiriga muzo por mejloŝtonaj filmoj de la kinarto de Pedro Almodóvar.

Kelkaj diskoj[redakti | redakti fonton]

  • Chavela Vargas "RCA",1963
  • Noche Bohemia,1966
  • Chavela Vargas "Orfeón",1967
  • El corrido hablado, 1991
  • Piensa en mí, 1991
  • Boleros, 1991
  • Kunlaboro al la muziko de la filmo Kika per «Luz de luna», 1993
  • Macorina, 1994
  • Sentimiento de México (vol. 1), 1995
  • De México y del mundo, 1995
  • Le canta a México, 1995
  • Kunlaboro al la muziko de la filmo La flor de mi secreto per «En el último trago», 1995
  • Volver, volver, 1996
  • Dos (álbum), 1996
  • Grandes momentos, 1996
  • Kunlaboro al la muziko de la filmo Carne trémula per «Somos», 1997
  • Chavela Vargas, 1997
  • Colección de oro, 1999
  • Con la rondalla del amor de Saltillo, 2000
  • Para perder la cabeza, 2000
  • Las 15 grandes de Chavela Vargas, 2000
  • La dama del poncho rojo, 2001
  • Grandes éxitos, 2002
  • Para toda la vida, 2002
  • Discografía básica, 2002
  • Antología, 2004
  • Somos, 2004
  • Chavela Vargas, 2004
  • En Carnegie Hall, 2004
  • La llorona, 2004
  • Kunlaboro al la muziko de la filmo Babel per Tú me acostumbraste, 2006
  • Cupaima, 2007 (kun Jorge Reyes)
  • ¡Por mi culpa!, 2010
  • La Luna Grande, 2012

Kelkaj tre popularaj kantoj[redakti | redakti fonton]

  • «La llorona»
  • «El andariego»
  • «Macorina»
  • «Anillo de compromiso»
  • «En el último trago»
  • «Amar duele»
  • «Un mundo raro»
  • «Piensa en mí»
  • «Luz de luna»
  • «Las ciudades»
  • «Las simples cosas»
  • «La sandunga»
  • «El preso número 9»
  • «Paloma negra»
  • «No volveré»
  • «Soledad»
  • «María tepozteca» (propra verko)
  • «Noches de ahuatepec» (propra verko)
  • «Que te vaya bonito»
  • «Arráncame la vida»
  • «No soy de aquí, ni soy de allá»
  • «Vámonos»
  • «Sombras»
  • «Volver, volver»
  • «Noches de boda»

Notoj[redakti | redakti fonton]

  1. «Fallece Chavela Vargas, la mujer que forjó un mito latinoamericano». El País. 5a de aŭgusto 2012. Konsultita la 8an de decembro 2020.
  2. Nota de la Academia Latina de la Grabación®: Chavela Vargas Konsultita la 8an de decembro 2020.

Eksteraj ligiloj[redakti | redakti fonton]